Bal Porsukları Sevimli Ama Vahşi Küçük Memeliler

Bal porsuğu, vahşi, alıngan küçük memeliler olarak hak edilmiş bir üne sahiptir. Çıngırak olarak da bilinen bal porsuğu, gelincik, su samuru, yaban gelinciği, porsuk ve diğer porsuk türlerini de içeren Mustelidae memeliler ailesine aittir.

Bal porsuğu nedir? 

Bal porsuğu (Mellivora capensis) , yaklaşık 13 ila 30 lbs arasında olan küçük veya orta boy bir köpek kadar büyüktür. National Geographic'e göre 6 ve 14 kilograma ve  9 ila 11 inç (23 ila 28 santimetre) uzunluğa ulaşıyor. Ancak bal porsuğu, kompakt boyutunun önerdiğinden daha güçlüdür. Bu hayvanlar hız için değil savaş için yaratılmıştır. Bal porsuklarının, kaplumbağa kabuğunu kıracak kadar güçlü 1,5 inç uzunluğunda (4 cm) pençeleri ve dişleri vardır, bu da bu küçük memelileri zorlu bir rakip haline getirir. 

Tıknaz yaratıkların yüzünde, bacaklarında ve vücudun alt yarısında siyah olan kısa, kalın bir kürk vardır ve başın üstünden arkaya ve kuyruğa kadar uzanan geniş beyaz bir şerit vardır. Africa Geographic'e göre kürkün altında, dövüşler sırasında hayvanı koruyan ve aç avcıların elindeyken etrafta kıvrılıp kendini savunmasına izin veren kas boynunun etrafında gevşek, kalın bir deri tabakası var . Ronald Nowak'ın " Dünya Gezegeninin Etoburları " adlı kitabına göre (The Johns Hopkins University Press, 2005) kirpi tüyleri, arı sokmaları ve köpek ısırıkları bal porsuklarının kalın derili boynuna nadiren nüfuz eder.

Bal porsuklarının vücut boyutlarına göre nispeten büyük beyinleri vardır. Hayvan krallığında yaygın olarak bir zeka işareti olarak kabul edilen, alet kullanan, primat olmayan birkaç türden biridir. BBC tarafından üretilen hayvanlarla ilgili bir belgesele göre, tutsak bal porsuklarının kapıları açmak için birlikte çalıştıkları ve muhafızlarından kaçmak için kayalar, tırmık, çamur ve sopalar kullandıkları biliniyor.

Bal porsuğunun da kendini savunmak için gizli bir silahı vardır. Güney Afrika Ulusal Biyoçeşitlilik Enstitüsü'ne göre kuyruğunun dibinde gizlenmiş, 130 fit (40 metre) uzakta tespit edilebilen kötü kokulu bir sıvıyı fışkırtan iki anal bez var . Hayvanlar genellikle bölgelerini işaretlemek için maddeyi dışarı atarlar, ancak tehdit edildiklerinde veya korktuklarında bir "koku bombası" da salarlar. Oxford Üniversitesi'nden bir zoolog olan Jonathan Kingdon, " Doğu Afrika Memelileri " (The University of Chicago Press, 1977) adlı kitabında , bu sıvının arılar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabileceğini ve bal porsuklarının arı kovanlarına daha güvenli bir şekilde baskın yapmasına izin verebileceğini söyledi. 

Bal porsuğu ne yer?

Bal porsuğu omnivorlardır ve kuşlar, sürüngenler, kemirgenler, meyveler, kökler ve meyveler dahil olmak üzere çok çeşitli yiyeceklerle ziyafet çekerler. Keskin koku alma duyuları, yeraltında saklı yiyecekleri koklamalarına yardımcı olurken, uzun, güçlü pençeleri o yiyeceği bulmalarına veya yakalamalarına ve ardından yemeklerini parçalara ayırmalarına yardımcı olur. Seçici yiyiciler değillerdir ; BBC belgeseline göre, üç bal porsuğu yedi yetişkin aslanı öldürüp uzaklaşırken görüldü. 

Bal porsuğu, bal porsuğunun 10 katı büyüklüğünde büyük, boynuzlu bir antilop olan Güney Afrika antilopu gibi güçlü hayvanları avladıkları bilinen vahşi avcılardır. BBC belgeselinin bildirdiğine göre, onlar da yemek için 20 mil (32 kilometre) gitmeye istekli olan ısrarcı avcılar. Bal porsukları, bala olan düşkünlüklerinden böyle adlandırılsa da, aslında şekerli şurubun kendisinden ziyade balda bulunan arı larvalarıyla ilgileniyorlar. Küçük memeliler arı larvalarını o kadar çok severler ki, larvaları almak için pençelerine yüzlerce arının sokmasına bile tahammül ederler.

Bal porsuğu nerede yaşar?

Bal porsuğu, Sahra altı Afrika, Orta Doğu ve Hindistan'a özgüdür. Bu inanılmaz derecede sert ve dayanıklı yaratıklar, çeşitli yaşam alanlarına iyi uyum sağlar ve dağlarda olduğu gibi yağmur ormanlarında da yaşayabilirler. National Geographic'e göre, bal porsuklarının tipik olarak yaklaşık 193 mil karelik (500 km2) geniş ev aralıkları vardır. 

Bal porsukları bölgesel yaratıklardır ve bölgelerini işaretlemek için koku bezlerini kullanırlar. Güney Afrika Ulusal Biyoçeşitlilik Enstitüsü'ne göre, erkek bal porsuklarının kadınlardan daha geniş bölgeleri var ve bölgeleri dişi bölgelerle örtüşebilir. 

Bal porsukları genellikle her gecenin sonunda aynı noktaya yerleşmezler, bunun yerine bir ağaçta yeni bir yatak, kaya yarıkları veya zemine açılan bir delik açarlar. Yaratıklar uzman kazıcılardır ve sert zeminde sadece 10 dakika içinde bir yuva inşa edebilirler. Ancak bal porsuğu, terk edilmiş bir yaban domuzu veya firavun faresi yuvasında kendini mutlu bir şekilde evde yaparlar. Günün büyük bir kısmında, umarım yırtıcı hayvanlardan uzak bir yerde uyurlar. Africa Geographic'e göre bal porsukları çoğunlukla gececidir, ancak hava koşullarına ve avcıların varlığına bağlı olarak gün içinde ortaya çıkabilirler.

Bal porsuğu ne zaman ürer?

Bal porsuğu tüm yıl boyunca ürer, dişi normalde çiftleşmeden yaklaşık yedi ila 10 hafta sonra bir yavru doğurur. Bal porsuğu yavruları veya kitleri gözleri kapalı, tüysüz ve pembe tenli olarak doğarlar. San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre, yavrunun gri derisini, kürkünü ve sırtındaki karakteristik geniş, beyaz şeridini geliştirmesi yaklaşık bir ay sürüyor. Kuzey Afrika Büyük Etçil Vakfı'na göre yavruların gözlerinin açılması yaklaşık iki ay sürüyor . 

San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre yavrular yetişkin boyutlarına yaklaşık 6 aylıkken ulaşır, ancak anneleriyle birlikte iki yıla kadar kalırlar. Bu süre zarfında yavru, ağaç kazma, avlanma ve ağaçlara tırmanma sanatında ustalaşmayı öğrenir.

National Geographic'e göre, San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre bal porsukları esaret altında 26 yıla kadar ve vahşi doğada yedi yıla kadar yaşayabilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski